تاریخچه وب سایت

چگونگی پیدایش وب از ابتدا تا اکنون

زمان تقریبی مطالعه: 6 دقیقه

نویبسنده: محمد براری

تاریخ انتشار: یکشنبه 1403/08/13

تاریخچه پیدایش وب سایت

شاید شما هم براتون جالب باشه که داستان پیدایش دنیای وب چجوری بوده و شروع کننده این جریان که انقلابی در صنعت و تکنولوژی بود چه کسی بوده!

خب قبل از اینکه به مساله تاریخچه وب سایت بپردازیم باید یک قدم به عقب برگردیم و این سوال رو ایجاد کنیم که اصلا اینترنت چیه؟؟

وقتی این سوال مطرح میشه قطعا برای خیلی ها ساده بنظر میرسه و شاید با خودشون بگن که این چه سوالیه دیگه!!

اما جالب اینجاست که اکثر افراد با وجود استفاده روزمره و لحظه ای از اینترنت، که دیگه بخش بزرگی از زندگی و یا حتی کسب و کارشون شده جواب سوال این سوال رو بلد نیستن

پس اگه میخوای جز اون اکثریت نباشی بیا با هم خیلی ساده و کوتاه از اینترنت و نحوه عملکردش شروع کنیم و به پیدایش وب سایت برسیم

 

خب تاریخچه پیدایش اینترنت به زمانی برمیگرده که ایالات متحده و شوروی با هم در جنگ سرد به سر میبردن و پس از ارسال اولین موشک های شوروری به فضا،وزارت دفاع آمریکا به دلایل امنیتی و جلوگیری از حملات شوروی به زیرساخت های کشور در اواخر دهه 1960 میلادی با ارائه پروژه ای که ARPANET یا شبکه آژانس پروژه های تحقیقاتی نام داشت موفق به برقراری اتصال چندین کامپیوتر در دانشگاه های مختلف به هم شد!

این اولین شکل گیری ارتباط قابل اجرا بود که بعد از سال ها تلاش در این پروژه بالاخره به ثمر نشست و این امکان را فراهم کرد که چند کامپیوتر در بستری به نام شبکه به هم متصل شده و تبادل اطلاعات کنند.

اما در دهه 1970 میلادی تلاش های بیشتری در این زمینه انجام گرفت و مجموعه پروتکل های اینترنت توسعه پیدا کردند.

وینتون سرف و رابرت کان -پدران اینترنت-آلان وب

از پیشگامان این حوزه میتونیم به رابرت کان (Robert Kahn) که یک مهندس الکترونیک بود و وینتون سرف (vinton cerf) که متخصص کامپیوتر بود اشاره کنیم که مجموعه تلاش های این دو بزرگمرد موجب راه اندازی پروتکل کنترل انتقال (TCP) و همچنین پروتکل اینترنت (IP) شد که راه اندازی این پروتکل ها از مهم ترین رویدادها و در واقع به عنوان راه اندازی هسته اینترنت بود،پس بی دلیل نیست که از رابرت کان و وینت سرف به عنوان پدران اینترنت یاد می کنند.

لازم به ذکره که ما نباید اینترنت رو با وب اشتباه بگیریم،در واقع اینترنت یک سامانه ارتباطی جهانیه و همونطور که گفتیم چند کامپیوتر رو به هم متصل می کنه

اما واژه وب برای اولین بار در سال 1989 میلادی توسط یک مهندس کامپیوتر بریتانیایی به نام “تیم برنرز لی” مطرح شد،او معتقد بود که یک شبکه اطلاع رسانی جهانی می تونه امکان تبادل اطلاعات رو بین دانشمندان و… به وجود بیاره.

این ایده با راه اندازی اولین وب سرور و اولین مرورگر بالاخره در سال 1991 به واقعیت پیوست!

پیدایش اولین وب سایت

تیم برنرز لی-پیدایش اولین وب سایت-آلان وب

اولین وب سایت جهان که توسط “سر تیموتی جان برنرز لی” راه اندازی شد با زبان کدنویسی HTML نوشته شده بود که طبیعتا یک وب سایت بشدت ساده و استاتیک بود که شامل چند عنوان،لینک و پاراگراف بود اما همین وب سایت به ظاهر ساده آغاز عصر جدیدی از تمدن بشر بود که باعث شد کل دنیا توسط اینترنت محاصره بشه و خدمت بی نظیری به انسان ارائه بشه.

اما نکته عجیب داستان اینجاست که اولین وب سایت جهان که عامل تحول تکنولوژی بود بدون هیچ مراسم یا جشنی راه اندازی شد!

شاید اون زمان کسی باورش نمیشد که آینده وب سایت و دنیای اینترنت به چه شکل خواهد بود و از عمق داستان بی خبر بودند.

اولین وب سایت جهان که با پشتیبانی world wide web یا “شبکه تارگستر جهانی” راه اندازی شده بود در ابتدای امر برای کاربری داخلی کارمندان CERN (سازمان اروپایی پژوهش های هسته ای)سوئیس قرار گرفت.

و در نهایت در تاریخ 17 آگوست سال 1991 در دسترس عموم قرار گرفت،این اولین طراحی سایت در دنیا بود

اما باورتون نمیشه وقتی بفهمید که اولین بازدید از این وب سایت حدود 17 روز بعد اتفاق افتاد!

این در شرایطی بود که ساختار وب سایت و حتی کدهای منبع اون هم در اختیار همه قرار داده شد.

شاید برای شما هم جالب باشه که بخواید اولین وب سایت جهان رو ببینید

اما بنظرتون هنوز این امکان فراهمه و واقعا همون نسخه موجوده؟

من که بشدت خوشحالم چون خوشبختانه سازمان CERN یک نسخه از اولین وب سایت جهان رو در وب سایت خودش نگه داری میکنه.

پروژه مهمی که با فایلی به نام project  و فرمت html در این وب سایت موجوده

و شما هم میتونید از این وب سایت بازدید کنید:

بازدید از اولین وب سایت جهان

البته اگه این بازدید هم 17 روز  طول نکشه!

تاریخچه اینترنت در ایران

تاریخچه اینترنت در ایران-آلان وب

حالا که خیلی مختصر پیدایش پدیده ای به نام اینترنت و همینطور تاریخچه وب سایت رو بررسی کردیم جالبه به پیدایش اینترنت در ایران هم بپردازیم و بررسی کنیم  که همزمان در این سال ها در ایران چه اتفاقی افتاده.

میتونیم بگیم اولین بار سال 1368 هجری شمسی بود که اینترنت در ایران به کار گرفته شد

که در اون زمان مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات ایران به منظور ایجاد ارتباط و تماس علمی با دانشگاه های جهان، موجب شد که پدیده ای به نام اینترنت در ایران آغاز به کار کنه

و حدودا سه سال بعد یعنی سال 1371 هجری شمسی بود که دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان توسط مرکز تحقیقات فیزیک نظری به اینترنت وصل شدند تا امکان ارسال و دریافت ایمیل با دنیای خارج فراهم بشه، البته لازم به ذکره که در این سال ها امکان دسترسی عمومی به اینترنت وجود نداشت.

سال 1372 هجری شمسی با وجود مشکلات متعدد و نبود سرویس های پشتیبانی وب، ایران دومین کشوری بود که درخاورمیانه به اینترنت دسترسی پیدا کرده بود و البته سرعت اینترنت هم به منظور تبادل ایمیل مناسب بود.

اما سال 1373 شد و ایران با توسعه و گسترش هرچه بیشتر زیر ساخت های شبکه به مهم ترین نقطه دسترسی خود به اینترنت رسید،در این سال بود که شرکت ” ندا رایانه ” برای اولین بار اینترنت dial-up رو عرضه کرد و تونست تا سال 1379 حدود 400 هزار کاربر اینترنتی داشته باشه.

اینترنت ایران در دهه 80

استفاده از اینترنت روز به روز در حال افزایش بود و اوایل دهه 80 بود که برای اولین بار پدیده ای به نام وبلاگ نویسی در ایران آغاز شده بود و اولین سرویس های وبلاگ نویسی ویژه فارسی زبانان راه اندازی شده بود و با توجه به پر هزینه بودن استفاده از اینترنت و خدمات اینترنتی طبق یک آمار غیر رسمی و عجیب تعداد وبلاگ نویسان حتی از مرز 15 هزار نفر هم رد شد.

اما در اوایل سال 1380 شمسی بود که بنابه دستور مقام رهبری ابلاغیه ای با عنوان “سیاست های کلی شبکه های اطلاع رسانی رایانه ای” اجرا شد و با شروع سال 1382 وزارت پست،تلفن و تلگراف مجوز ارائه اینترنت پرسرعت رو صادر کرد تا با هزینه ای معقول تر و کیفیتی بهتر کاربرها بتونن از اینترنت استفاده کنن.